M E D I C A L
Cluj Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Satu Mare

Pneumologie


Pneumologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor respiratorii.
Dintre acestea putem aminti:
- Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC)
- Astmul bronșic (AB)
- Pneumoniile comunitare
- Tuberculoza pulmonară
- Cancerul pulmonar
- Grupa pneumopatiilor interstițiale (fibroza pulmonară, sarcoidoza, colagenozele, pneumoconiozele, etc)
Două ramuri noi au apărut în ultimii ani în vasta specialitate a pneumologiei:
- Tabacologia – prevenirea și tratarea dependenței de fumat (Programul Național Stop Fumat)
- Somnologia – prevenirea, diagnosticarea și tratarea tulburărilor respiratorii din timpul somnului (în special sindromul de apnee în somn)


Sindromul de apnee în somn (SAS):

- Este o afecțiune respiratorie care afectează 2% dintre femei, în special după menopauză, și 4% dintre bărbații de vârstă medie.
- Se caracterizează prin întreruperea fluxului de aer la nivelul căilor respiratorii superioare, pe o durată mai mare de 10 secunde, însoțită de sforăit cronic, somn agitat, neodihnitor, somnolență diurnă excesivă și scăderea capacității de concentrare și a performanțelor intelectuale.
- Cele mai frecvente cauze ale SAS sunt obezitatea, afecțiunile în sfera ORL (deviația de sept, polipoza nazală, hipertrofia uvulei, malformații), consumul de alcool, fumatul, consumul de medicamente sedative, antidepresive, miorelaxante, anestezice).
- Unele dintre cele mai grave consecințe ale SAS sunt precipitarea și agravarea afecțiunilor cardiovasculare (în special hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, tulburările de ritm), a diabetului zaharat, sindromului metabolic, obezității, precum și moartea subită în timpul somnului și accidentele rutiere.
- Diagnosticul SAS este simplu, neinvaziv, iar tratamentul implică o colaborare interdisciplinară (medic pneumolog, cardiolog, nutriționist, ORL-ist), variind de la o persoană la alta, în funcție de tipul și severitatea SAS, de bolile asociate și factorii cauzali ai afecțiunii respiratorii.