M E D I C A L
Cluj Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Satu Mare

Gastroenterologie


Gastroenterologia este o specialitatea medicală ce se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor digestive (hepatite, ciroze hepatice, pancreatite, litiază biliară, gastrite, ulcer gastric, afecțiuni colonice, cancere digestive, etc). Un rol important îi revine medicului gastroenterolog în screeningul cancerului colo-rectal, care cuprinde pacienți cu antecedente familiale de cancer colonic sau polipi colonici. Nu pe ultimul loc se află tratamentul și consilierea pacienților cu hepatite virale (virus B și C).

Când ne adresăm medicului gastroenterolog?

- Când apar dureri abdominale, balonare, grețuri, vărsături, oboseală nejustificată
- Când apar modificări ale scaunului (constipație, număr crescut de scaune/zi)
- Prezența de sânge sau mucus în scaun, scaune de culoare neagră sau vărsături cu sânge
- Atunci când nu aveți poftă de mâncare sau apare scădere ponderală nejustificată
- Apar modificări în analizele de sânge sau scaun în urma unor analize efectuate de rutină
- Daca aveți membrii ai familiei cu antecedente de cancer digestiv și apar simptome legate de aceste organe sau aveți vârsta peste 50 de ani (screening)

În ce constă consultația?

Consultația va consta în primul rând în discuția cu pacientul, examenul clinic, analiza motivelor pentru care s-a prezentat la medic.
În funcție de simptomatologia pacientului se vor efectua analize de laborator specifice sau explorări imagistice (ecografie abdominală, gastroscopie, colonoscopie, CT/RMN abdomino-pelvin) pentru stabilirea unui diagnostic corect și instituirea unui tratament corespunzător.
Pentru ecografia abdominală pacientul trebuie să nu fi mâncat în ultimele 4-6 ore (stomacul gol) și să consume înainte ½ l de lichide (vezica plină).
Dacă există analize anterioare, bilete de ieșire din spital sau orice alt document medical este bine să fie prezentat medicului, deasemenea pacientul trebuie să cunoască tratamentul pe care îl urmează la domiciliu.