M E D I C A L
Cluj Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Satu Mare

Cardiologie


Descriere Specialitate Cardiologie


Patologia cardiovasculară este prima cauză de mortalitate și morbiditate la nivel mondial, iar frecvența acestor boli este în continuă creștere. Cardiopatia ischemică (cu diversele forme de manifestare, ex. angina pectorală, infarctul miocardic etc.), hipertensiunea arterială, valvulopatiile, miocardita, pericardita, cardiomiopatiile, insuficiența cardiacă, și tulburările de ritm cardiac (aritmiile) sunt principalele grupe de boli abordate de cardiologi. Bolile venelor (tronboza venoasa, varice, insuficiența venoasă), precum și bolile arterelor (arteriopatia) sunt de asemenea apanajul cardiologiei.
Odată diagnosticate, aceste boli necesită tratament, deregulă cronic, uneori toată viața, precum și controale periodice pentru a evalua stadiul bolii și ajustarea schemei terapeutice. Abordarea factorilor de risc si modificarea stilului de viață sunt, alături de tratamentul medicamentos, cheia succesului în tratarea acestor pacienți. Investigațiile folosite în cardiologie, cât și ordinea lor de efectuare sunt bine stabilite, urmează un algoritm clar și logic pentru fiecare boală în parte. Fiecare test efectuat aduce noi informații, care se completează reciproc, formând astfel imaginea finală a diagnosticului, ca într-un “puzzle”.
Este de notat faptul că toată bateria de teste cardiologice neinvazive:
– electrocardiograma
– ecocardiografiadoppler color
– testul de efort
– HOLTER-EKG (monitorizarea ambulatorie a EKG)
– HOLTER-TA (monitorizarea ambulatorie a TA)
– Doppler vascular periferic (doppler arterial, doppler venos, doppler carotidian si vertebral)
se pot efectua la Deak Medical Center și niciuna dintre aceste investigații nu este dureroasă.

Electrocardiograma (EKG)

Electrocardiograma este o investigație neinvazivă neduroasă care înregistrează activitatea electrică a inimii. Este prima și cea mai simplă investigație cardiologică, fiind extrem de importantă în diagnosticul și urmărirea cardiopatiei ischemice și a tulburărilor de ritm cardiac. Am putea spune că nu există consult cardiologic fără EKG. Investigația este nedureroasă și nu necesită pregătire prealabilă din partea pacientului. Efecuarea sa cu aparatura actuală durează aproximativ 3 minute.

Ecocardiografia Doppler Color

Ecocardiografia doppler color este metodă complexă de investigare a cordului, care folosește ultrasunetele pentru a vizualiza inima și vasele mari pe diverse secțiuni. Se pot trage concluzii valoroase despre anatomia cordului (de ex. îngroșări ale pereților, dilatații ale cavităților inimii), precum și despre functia contractilă a mușchiului cardiac, starea valvelor cardiace (stenoze, insuficiențe valvulare). De asemena se poate măsura viteza și direcția fluxului sangvin în cavitățile inimii și în vase. Desi complicată pentru medicul examinator (presupune pregătire teoretică, practică îndelungată, precum și multă răbdare), este extrem de simplă pentru pacient: nu necesită nicio pregătire și este complet nedureroasă. Durata examinării prin ecocardiografie doppler color este de aproximativ 10 minute.

Testul de efort

Testul de efort este o investigație relativ simplă, care dacă este corect efectuată, e extrem de valoroasă în diagnosticul cardiopatiei ischemice. Inima este supusă unui efort fizic (pedalare la bicicletă ergometrică, sau mers pe covorul rulant), timp în care se urmărește electrocardiograma (EKG) în mod continuu și se efectuează înregistrări. Ulterior se analizează traseele EKG pentru a se vedea eventualele modificări de fază terminală, tulburări de ritm sau de conducere. Se va măsura tensiunea arterială, înainte de efort, în timpul efortului și după test. Metoda este nedureroasă, dar necesită informarea prealabilă a pacientului. Pentru testul de efort pacientul vine cu îmbrăcăminte lejeră, care nu îl va deranja în timpul pedalatului și trebuie să mânânce cu aproximativ 2 ore înainte, pentru a se evita hipoglicemia în timpul și după test.

Holter – EKG

Holter – EKG este înregistrarea ambulatorie a unei electrocardiograme, metodă prețioasă în diagnosticul tulburărilor de ritm cardiac. Un mic “calculator” este fixat cu o curea la brăul pacientului, care va înregistra timp de 24 de ore tot EKG-ul (fiecare bătaie a inimii) prin 5 electrozi lipiți pe torace. Rolul său este de a surprinde bătăile “greșite” palpitațiile pe care pacientul le simte (sau nu) intermitent, și care la o înregistrare simplă a EKG pot scăpa diagnosticului. Investigația nu necesită pregătire, este nedureroasă, pacientul pleacă cu aparatul fixat și programat, se întoarce a doua zi. Pe durata înregistrării, pacientul trebuie să aibă grijă ca aparatul să nu fie lovit și să nu vină în contact cu apă. După ce se descarcă datele înregistrate în memoria Holterului, se analizeaza tot EKG-ul, și ne notează eventulalele tulburări de ritm (extrasistole, tahicardii, episoade de fibrilație atrială) sau tulburări de conducere (blocuri, pauze).

Holter de tensiune arterială (Holter de TA)

Holterul de TA este similar Holterului-EKG, fiind o înregistrare de 24 de ore. Spre deosebire de Holter-EKG însă, Holterul de TA înregistrează fluctuațiile tensiunii arteriale. Se înregistrează valorie TA pe parcursul a 24 ore cu ajutorul unui mic calculator programat în prealabil pentru a măsura TA la intervale regulate. Valorile TA se înregistreaza în memoria aparatului, iar la sfârșit se descarcă și se analizează datele. Această investigație, precum majoritatea investigațiilor efectuate de noi, este nedureroasă și nu necesită pregătire prealabilă. Este indicat totuși ca pacientul să se prezinte cu o cămașă lejeră (nu mulată), pentru ca aparatul Holter-TA sa încapă fără probleme sub ea.
De reținut:
Toate investigațiile care sevefectueaza în cabinetul cardiologic sunt nedureroase. Este foarte important și de mare folos să vă prezentați la consultație având asupra Dvs documentele medicale anterioare, dar mai ales lista cu toate medicamentele pe care le luați la ora actuală și planul de tratament, chiar dacă ele v-au fost prescrise de către alți medici. Nu uitați să aveți cu Dvs ochelarii și eventual aparatul auditiv. Dacă vă simțiți mai comod alături de un aparținător, spuneți acest lucru medicului Dvs. Este important să răspundeți sincer și clar la întrebările care vi se pun și să povestiți tot ceea ce vi se pare important legat de boala Dvs. Pentru a nu vă scăpa vreun detaliu din cauza emoțiilor inerente, puteți să vă pregătiți o ciornă cu idei și întrebări pe care vreți să le adresați medicului Dvs. Comunicarea este una din pietrele de fundament ale medicinii, așa că nu trebuie să vă temeți să discutați despre ceea ce vă îngrijorează sau să puneți întrebări.