Osteoporoza de post-menopauza – Dr. Medic Specialist Endocrinolog Cozma Andreea

Osteoporoza de postmenopauză este o problemă majoră de sănătate, cu impact social, psihic, deoarece fracturile care apar datorită acestei afecțiuni pot duce la dureri, dizabilități semnificative care pot afecta calitatea vieții, astfel informațiile redate în acest articol sunt cu scopul de a ajută și ghida fiecare femeie care îndeplinește criteriile pentru un diagnostic de osteoporoză.

Osteoporoza este consecința diminuării masei osoase și a alterării calității osului, astfel crescând fragilitatea osului și implicit riscul de fractură. După instalarea menopauzei densitatea minerală osoasă începe să scadă semnificativ, de aceea este important diagnosticul precoce al acestei afecțiuni, acesta stabilindu-se în urma efectuării unor investigații de specialitate.

Dintre factorii de risc ai osteoporozei amintim componenta genetică, greutatea corporeala scăzută- IMC sub 19 kg/m2 în special după instalarea menopauzei crește riscul de fractură,-menopauză precoce, inclusiv cea indusă chirurgical, sedentarismul- practicarea exercițiilor fizice moderate scade riscul de fractură, prin efectul favorabil asupra masei osoase și îmbunătățirea proprietăților mecanice ale scheletului, deficit de aport de viatamina D și calciu- după menopauză, deficitul de estrogeni se acompaniază de reducerea absorbției intestinale de calciu prin mai multe mecanisme, fapt ce impune creșterea aportului zilnic la 1000- 1500 mg, consumul de cafea și nicotină- prin efectul antiestrogenic al fumatului exercitat în principal prin perturbarea metabolismului estrogenilor la nivel hepatic.
O atenție deosebită trebuie acordată osteoporozei de postmenopauză care este una dintre cele mai importante manifestări tardive al perioadei de menopauză și aproximativ 25% din femeile la menopauză prezintă osteoporoză marcată. Menopauza se poate instala tardiv sau precoce, în relație cu vârsta medie de 50 de ani sau poate fi indusă artificial, când anumite situații patologice impun terapie chirurgicală sau radiologică.

Semnele osteoporozei se pot observa la persoanele unde sunt prezente scădere în înălțime și dureri la nivelul coloanei vertebrale cauzate de tasarea vertebrală, la persoane cu fracturi la traumatisme minime în antecedentele personale. Diminuarea masei osoase nu produce simptome prin ea însuși, motiv pentru care osteoporoză a fost denumită afecțiune silențioasă, dar este un indicator al riscului de fractură.
Evaluarea osteoporozei este esențială la toate femeile peste 65 de ani, la femei în peri- și postmenopauză care au asociați factori de risc, la femeile cu fracturi de fragilitate în antecedente. Diagnosticul osteoporozei se stabilește prin absorbtiometria duală cu raze X (DXA) considerată la momentul actual metodă standard în evaluarea densității minerale osoase (DMO). Regiunile de interes utilizate de către DXA sunt coloana vertebrală lombară (L1-L4), șold (col femoral, triunghiul Ward, trohanterul mare și regiunea intertrohanteriana), radiusul distal.

Avantajele acestei tehnici constau în gradul redus de iradiere ce permite efectuarea unor măsurători repetate (6 luni-1 an) cu scopul monitorizării ratei de pierdere osoasă și a efectului medicației antiosteoporotice.
Se mai pot efectua, radiografia de coloană vertebrală, fiind utilă în evaluarea pacienților cu osteoporoză în scopul decelării și urmăririi ulterioare a fracturilor vertebrale și a tasarilor vertebrale, microcomputertomografia de înaltă rezoluție, avantajul acestei investigații fiind evaluarea alterării microarhitecturii osului, separat pentru osul cortical și trabecular.

Scopul terapeutic în osteoporoză este creșterea rezistenței osului și reducerea riscului de fractură. Preparatele farmacologice utilizate în terapia osteoporozei constau în inhibitori ai resorbției osoase sau stimulatori ai formării osoase. Este foarte important în managementul osteoporozei diagnosticul și inițierea terapiei înainte de apariția primei fracturi osteoporotice. Astfel, un diagnostic și tratament precoce duce la un răspuns terapeutic favorabil poate prevenii complicațiile și evita apariția fracturilor de tip osteoporotic.

Recent Posts