Dr. Ilona Cocan – Momentul de neurologie: cefaleea prin abuz de analgezice

Dragi cititori,

O situație încă des întâlnită în practica zilnică neurologică m-a determinat să atrag atenția asupra unei entități aparte din patologia specialității de care mă ocup. Ilustrativ este cazul unui pacient mai adesea de sex feminin, de orice vârstă, atât din mediul rural cât și urban, care se prezintă la consultație cu un facies suferind, sugestiv pentru o afecțiune trenantă. Bolnavul relatează un istoric personal de cefalee veche, de multe ori cu o evoluție de ani și zeci de ani, inițial cu caracter episodic, pentru care a încercat singur sau sfătuit „toate medicamentele”. După un timp durerea de cap nu numai că nu a mai răspuns la medicația de calmare a durerii luată tot mai des, dar a devenit chiar mai frecventă, uneori zilnică, permanentă, aducând vieții pacientului un mare grad de suferință și dizabilitate.

Cefalalgia (durerea de cap) reprezintă o problemă importantă de sănătate în rândul populației prin impactul psihologic și socioeconomic negativ. Medicii clasifică bolile în categorii. Cefalalgia nu face excepție: se descriu zeci de tipuri, fiecare având cauze, tablou clinic și abordare terapeutică adecvată. De aceea este bine să se evite automedicația, mai ales pe termen lung. Câteva exemple mai mult sau mai puțin cunoscute din lunga listă a afecțiunilor de tip cefalalgic: migrena cu sau fără aură, cefaleea de tip tensional (fără legătură cu tensiunea arterială), cefaleea cluster („în ciorchine”), cefaleea indusă de efort, cefaleea secundară unei hemoragii subarahnoidiene, cefaleea hipnică, hemicrania paroxistică și lista poate continua.

Din această listă de diagnostice m-am oprit asupra cefalalgiei prin abuz de medicamente (medication overuse headache sau MOH), considerată o boală distinctă, care se asociază și complică evoluția unei cefalalgii  preexistente. Medicația implicată este cel mai adesea de tip analgezic simplu, sau combinații de analgezice. Analgezicele sunt substanțe care combat durerea. În prospectele calmantelor durerii, pe care le putem cumpăra fără restricție, găsim substanțe precum fenacetina, metamizolul, codeina, cofeina, pseudoefedrina, acetaminofenul, etc. în diverse combinații. Toate aceste medicamente au bineînțeles indicațiile și rolul lor. Ceea ce trebuie să știm este că în cazul în care se întrebuințează prea frecvent au potențialul de a induce un cerc vicios în care medicamentul administrat pentru combaterea durerii generează persistența durerii și apariția unei boli suplimentare (MOH). La această situație paradoxală se ajunge destul de ușor. Consumul unui analgezic simplu pentru combaterea durerii mai mult de 15 zile pe lună, sau a unuia combinat peste 10 zile pe lună pentru o perioadă de peste 3 luni întrunește criteriile de diagnostic al acestei afecțiuni. În practică ne întâlnim cu persoane care iau astfel de medicamente zilnic, timp de ani, uneori de 3-5 ori pe zi! Nu trebuie ignorate efectele secundare de tip afectare hematologică, hepatică, renală, digestivă, cognitvă, interacțiunile cu alte medicamente. Ca toate tipurile de cefalee și acest tip are un tratament după ce a fost identificată. Nu este o situație ușoară nici pentru medic nici pentru pacient. Se inițiază detoxificarea de medicația respectivă după un anumit algoritm, apoi se inițiază tratamentul adecvat tipului de cefalalgie care a generat abuzul. Pentru acești pași se recomandă supravegherea medicului neurolog și  respectarea recomandărilor, pentru că perioada de trecere de la un tratament la altul poate fi percepută ca dificilă de către pacient.

Mesaje de reținut:

– Automedicația, în special cea de durată, este nerecomandabilă

– Un medicament accesibil la farmacie fără prescripție medicală nu e neapărat lipsit de periculozitate

– Un medicament banal sau ieftin e totuși un medicament

– Medicația autoadministrată interacționează cu cea prescrisă de medici și trebuie declarată

– Uneori în terapie „less is more”, mai puțin poate fi benefic

– De verificat cutia cu medicamente a bunicii!

Multă sănătate

Ilona Cocan, medic specialist neurologie, Deak Medical Center

Recent Posts

Leave a Comment