Dr. Florentina Mihalache – Ulcerul gastric și duodenal

Ulcerul gastric și duodenal – o problemă de sănătate  în perioada de primăvară/toamnă

Ulcerul este un defect al mucoasei stomacului sau al intestinului subțire (mai exact, duodenului) care depășeste în profunzime stratul de mijloc al mucoasei, stratul muscular.

În imagine: mucoasa stomacului sub condiții normale. Sursa imaginii: Nephron, Wikimedia Commons (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Normal_gastric_mucosa_low_mag.jpg)

Ulcerul gastric apare prin scăderea factorilor de apărare ale mucoasei, iar ulcerul duodenal apare prin preponderența factorilor agresivi.

Ulcerul gastric apare mai ales în urma consumului de medicamente cu agresiune pe mucoasa gastrică (antiinflamatoarele), alimentație nesănătoasă, factori genetici.

Ulcerul duodenal este mai frecvent decât cel gastric și apare datorită unei secreții gastrice crescute de acid clorhidric, infecție locală cu o bacterie numită Helicobacter Pylori, fumat, stress fizic și/sau psihic, medicamente.

Simptome și semne: durere intensă la nivelul epigastrului (partea de sus a abdomenului), grețuri, vărsături, scădere în greutate, anorexie (lipsa poftei de mâncare).

În ulcerele duodenale durerea apare tardiv postalimentar, cu aspect de “foame dureroasă” sau cu carater nocturn, în ulcerul gastric durerea apare la 30-60 min postalimentar.

Perioadele ulceroase au un caracter sezonier, fiind mai accentuate primăvara și toamna.

Diagnosticul se face clinic asociat cu evidențierea leziunii ulceroase (radiologic sau endoscopic). Diagnosticul endoscopic are o mare acuratețe și este de primă intenție acolo unde este posibil. Biopsiile (mostre de țesut) din marginile ulcerului sunt absolut necesare în cazul ulcerului gastric. Testul pentru depistarea bacteriei Helicobacter Pylori este de preferat a fi efectuat din biopsie gastrică (testul ureazei) sau din examenul de scaun (Antigen fecal HP).

Complicațiile unui ulcer sunt:

  • hemoragia digestivă care se manifestă prin vărsături cu sânge roșu sau aspectul de

“zaț de cafea” sau un scaun negru, lucios, urât mirositor, de consistență scăzută, așa zis “melenic”.

În aceste situații prezentați-vă urgent la medic!!!

  • altă complicație este perforația care duce la peritonită sau penetrația în organele învecinate, stenoza pilorică cu insuficiență evacuatorie gastrică.

În trecut se spunea că ulcerul gastric predispune la cancer gastric, dar studiile recente arată că de fapt este vorba de diagnosticul diferențial între ulcerul gastric și cancerul gastric, în ajutor venind biopsiile care se iau din marginile ulcerului în timpul gastroscopiei.

Tratamentul ulcerului urmărește regenerarea mucoasei, eradicarea bacteriei Helicobacter Pylori, modificarea stilului de viață, profilaxia recurențelor și complicațiilor.

Pacientul cu simptomatologie ulceroasă trebuie să consulte un medic specialist și să urmeze indicațiile acestuia în ceea ce privește diagnosticul, tratamentul complet și supravegherea ulterioară.

Dr. Florentina Mihalache, Medic Specialist Gastroenterolog, Doctor în Ştiinţe Medicale

Recent Posts

Leave a Comment