Dr. Eva Deak – Hipertensiunea, ucigașul tăcut (Partea 7: sfaturi pentru descendenți)

La mulți ani cu sănătate din partea echipei Deak Medical Center!

După cum am promis, în articolul de azi vom discuta despre ceea ce ar trebui să știe descendenții pacienților hipertensivi.

Cum să ne educăm copiii, noi, cei care avem hipertensiune areterială (HTA)?

Este bine să rețineți că dacă unul dintre părinți este hipertensiv, există șanse ca și copiii să devină hipertensivi. Dacă ambii părinți suferă de HTA, copiii aproape sigur vor dezvolta boala în decursul vieții.

Odată înțelese aceste implicații, e indicat ca părinții hipertensivi să-și încurajeze copii spre un stil de viață sănătos, implicit un comportament alimentar sănătos.

Cu alte cuvinte, este bine să avem cât mai multe obiceiuri sănătoase! Cu acestea nu ne naștem, ci le deprindem în decursul anilor.

Noi, părinții, suntem responsabili să nu lăsăm asta la voia întâmplării, să ne implicăm, și mai ales prin exemplul personal să contribuim la păstrarea sănătății copiilor noștri.

Astfel, ca să amânăm debutul HTA și să o facem mai ușor de controlat odată ce apare, putem să ne învățăm familia următoarele:

– să mânânce cu sare mai puțină,

– să fie conștientă și să evite sarea „ascunsă” din alimente (mezeluri, fursecuri sărate, pufuleți, chipsuri, conserve, murături, semipreparate, adaosuri alimentare, unele condimente care conțin și sare)

– să consume legumele și fructele proaspete,

– să evite consumul excesiv de dulciuri,

– să evite grăsimile animale

– să nu-i lăsăm să devină obezi; există specialiști în dietetică și nutriție care ne pot ajuta în acest sens

Recunosc că aceste sfaturi nu sunt întotdeauna ușor de urmat. Se spune că mai ușor se poate schimba religia unui om decât obiceiurile sale alimentare (deprinse în copilărie). Dar să fim curajoși și să încercăm să avem un stil de viață sănătos! Ne vom mulțumi noi înșine în viitor.

Ceea ce mai putem face noi și familia noastră pentru a avea un stil de viață sănătos:

– mișcare în mod organizat, dacă se poate în aer liber (orice fel de mișcare trebuie încurajată)

– să nu ne apucăm de fumat, și dacă deja am făcut-o, nu există moment mai bun decât prezentul ca să ne lăsăm; fumatul este un factor de risc major în plus pentru cardiopatia ischemică

Și nu uitați: copiii ne imită comportamentul, de aceea exemplul personal este cea mai eficientă metodă de educație!

Acestea fiind spuse, episoadele legate de HTA iau sfârșit, urmând ca în săptămânile următoare să trecem la explorarea cardiopatiei ischemice (strâmtarea sau înfundarea arterelor care duc sânge la mușchiul inimii).

Până atunci aveți grijă de voi și de cei din jurul vostru.

Cu drag,

Eva Deak

Medic primar cardiolog, doctor în științe medicale

Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu”, Deak Medical Center

Recent Posts
Comments
  • mirela mocan
    Răspunde

    apreciem sfaturile dvs dna doctor!

Leave a Comment