Dr. Cristina Danciu – Informații medicale despre tiroidita Hashimoto

Ce este tiroidita Hashimoto?

Este o boală autoimună care afectează toate vârstele și predomină la sexul feminin. Organismul produce anticorpi împotriva tiroidei și afectează capacitatea ei de o produce hormoni tiroidieni. Există o predispoziție genetică pentru această boală dar sunt și anumiți factori care joacă un rol important în declanșarea ei: stres, sarcină, naștere, menopauză, exces de iod (iodid, spirulină, substanță de contrast, amiodaronă/cordarone), interferon. Se recomandă înainte de inițierea tratamentului cu amiodaronă sau interferon consult endocrinologic.

Care sunt simptomele tiroiditei Hashimoto?

Uneori simptomele și semnele acestei boli lipsesc, fiind descoperită întâmplător în cadrul altei consultații medicale sau cu ocazia efectuării unei ecografii.

Tiroidita Hashimoto fiind o boală autoimună se poate asocia și cu alte afecțiuni autoimune cum ar fi: alopecia areată (căderea părului), vitiligo, insuficiență ovariană prematură, diabet zaharat, poliartrită reumatoidă, boală Addison, gastrită autoimună, etc. În acest caz primează inițial simptomatologia reumatologică, dermatologică, ginecologică sau gastroenterologică.

Dacă boala este depistată în faza de hipotiroidism se adăugă tabloului clinic mai multe semne și simptome:

 • oboseală, somnolentă, stări de depresie
 • tegumente uscate, unghii casante, păr fragil, pleoape umflate
 • creștere în greutate, constipație
 • tulburări de ciclu menstrual, infertilitate
 • parestezii la nivelul extremităților (amorțeli ale mâinilor), crampe musculare
 • creșterea valorilor tensionale, dureri precordiale, puls scăzut (
 • senzație de nod în gât și tulburări de deglutiție (înghițire)
 • creșterea în volum a glandei tiroide (gușă)

Rareori boala poate debuta cu simptome specifice hipertiroidismului (hashitoxicoza): palpitații, scădere în greutate, tulburări de ritm cardiac.

Ce analize efectuăm pentru diagnosticul tiroiditei Hashimoto?

 • Anticorpii antitiroidieni: anticorpii anti-tireoglobină, anticorpii anti-tiroidperoxidază
 • Dozări hormonale care indică funcția tiroidiană: TSH, FT4
 • Ecografia tiroidiană este esențială, uneori diagnosticul de tiroidită Hashimoto se pune ecografic. Ecografia tiroidiană este necesară chiar dacă dozările hormonale sunt normale deoarece pot exista formațiuni nodulare sau chisturi.

Cum tratăm tiroidita Hashimoto?

Tratamentul se recomandă în funcție de dozările hormonale și aspectul ecografic al tiroidei. Dacă TSH, FT4 sunt în limite normale putem opta doar pentru supraveghere periodică (control endocrinologic la 6 luni) sau se poate administra o perioadă tratament cu seleniu.

În condițiile în care pacientul dezvoltă hipotiroidism se inițiază tratament cu hormoni tiroidieni. Preparatele care se găsesc la noi în țară sunt Euthyrox,   L thyroxina sau Novothyral. Tratamentul se administrează zilnic, dimineața cu 30 minute înainte micul dejun și este bine tolerat de către pacienți.

Dacă boala debutează cu hashitoxicoză se poate administra o perioadă  în funcție de tabloul clinic, antitiroidiene de sinteză (thyrozol) sau betablocante (propranolol).

Urmărire și evoluție

Sunt necesare controale endocrinologice la interval de 6 luni cu dozări de TSH, FT4 în funcție de care medicul endocrinolog stabilește doza necesară de hormoni tiroidieni.

Este important ca pacientul să înțeleagă că hipotiroidismul odată instalat este definitiv și această boală nu se vindecă fiind necesar tratament pe viață și controale endocrinologice periodice.

Evoluția acestei boli este bună cu un tratament adecvat, rareori ajungându-se la intervenție chirurgicală.

Dr. Danciu Cristina, medic specialist endocrinolog, Deak Medical Center

Sursa imaginii: Photokanok, FreeDigitalPhotos.net

Recent Posts

Leave a Comment